

THE KENYA NATIONAL EXAMINATIONS COUNCIL

2021 KCSE EXAMINATION TIMETABLE, INSTRUCTIONS & GUIDELINES

KNEC/TD/SE/KCSE/TT/21/002

- 1.0 TIMINGS OF PAPERS IN THE 2021 KCSE EXAMINATION AND INSTRUCTIONS TO SUPERVISORS, INVIGILATORS, TEACHERS & CANDIDATES
- 1.1 All first session examination papers will start at **8.00 a.m.** The start time for second session examination papers is as indicated on the timetable.
- 1.2 The time allowed for each paper is indicated against the name of the paper and **NO EXTRA TIME IS TO BE ALLOWED**. In case of any discrepancy, the time stated on the question paper should be taken as the correct one. Time for reading through questions is part of the time shown on the question paper except where special paper instructions indicate otherwise.
- 1.3 Supervisors and Invigilators are asked to ensure that candidates have written their **names, index numbers** and have signed on their answer scripts before they collect the answer scripts from each candidate while the candidates are advised to ensure that they only take the subjects they are registered for.
- 1.4 Schools should upload marks for subjects with a Project component by 30th October 2021 for Milestone 1 and 31st January 2022 for Milestone 2 where applicable.

2.0 S.NO.	DAYS, DATES, SESSIONS AND DAY & DATE	SESSION	ITEM NO.	PAPER	DURATION
2.1	JULY 2021 TO		1.	442/3 Art and Design (Project)	7 months
	JANUARY 2022		2.	443/3 Agriculture (Project)	7 months
			3.	444/2 Woodwork (Project)	7 months
			4.	445/2 Metalwork (Project)	7 months
			5.	446/2 Building Construction (Project)	7 months
			6.	451/3 Computer Studies (Project)	7 months
2.2	FRIDAY 25/02/2022		REH	IEARSAL DAY	
2.3	MONDAY 28/02/2022 TO		7.	501/3 French (Oral)	15 minutes
	FRIDAY 04/03/2022		8.	502/3 German (Oral)	per candidate
			9.	503/3 Arabic (Oral)	
			10.	504/3 Kenyan Sign Language	
				(Practical Signing Skills)	
			11.	511/1 Music (Practical)	
2.4	WEDNESDAY 02/03/2022		12.	441/3 Practical Planning Session	30 minutes
				Home Science (Foods and	
				Nutrition)	
			13.	441/3 Practical Planning Session	30 minutes
				Home Science (Foods and	
			1.4	Nutrition) Large print	1 have
			14.	441/3 Practical Planning Session Home Science (Foods and Nutrition) Braille	1 hour
2.4	MONDAY 07/03/2022 TO		15.	441/3 Home Science – Foods and	1 hour
	WEDNESDAY 09/03/2022			Nutrition (Practical)	15 minutes
			16.	441/3 Home Science – Foods and Nutrition (Practical) Large Print	1 hour 15 minutes
			17.	441/3 Home Science – Foods and Nutrition (Practical) Braille	1 hour 45 minutes

2.0 DAYS, DATES, SESSIONS AND DURATION OF 2021 KCSE EXAMINATION PAPERS

S.NO.	DAY & DATE	SESSION	ITEM	PAPER	DURATION
2.5	WEDNESDAY 09/03/2022	8.00 am – 10.00 am	NO. 18.	501/1 French (Listening Comprehension,	2 hours
		(1 st session) 8.00 am – 10.30 am	10	Dictation and Creative Writing) 501/1 French (Listening Comprehension,	2 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	19.	Dictation and Creative Writing) Braille	30 minutes
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	20.	502/1 German (Listening Comprehension and Composition)	2 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	21.	503/2 Arabic (Grammar, Comprehension and Composition)	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	22.	503/2 Arabic (Grammar, Comprehension	2 hours
		(1 st session)		and Composition) Large print	30 minutes
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	23.	504/1 Kenyan Sign Language (Receptive Skills)	2 hours
		8.00 am – 10.30 am	24.	511/3 Music	2 hours
		(1 st session)			30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	25.	511/3 Music Large print	2 hours 30 minutes
			20		
		8.00 am – 11.00 am <i>(1st session)</i>	26.	511/3 Music Braille	3 hours
		11.00 am - 11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 1.45 pm	27.	501/2 French (Reading Comprehension,	2 hours
		(2 nd session)		Grammar and Functional Writing)	15 minutes
		11.30 am – 1.45 pm	28.	501/2 French (Reading Comprehension,	2 hours
		(2 nd session)		Grammar and Functional Writing) Large print	15 minutes
		11.30 am – 2.15 pm <i>(2nd session)</i>	29.	501/2 French (Reading Comprehension, Grammar and Functional Writing) Braille	2 hours 45 minutes
		11.30 am – 2.00 pm	30.	502/2 German (Grammar and	2 hours
		(2 nd session)		Reading Comprehension)	30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm	31.	502/2 German (Grammar and	2 hours
		(2 nd session)		Reading Comp.) Large print	30 minutes
		11.30 am – 12.20 pm (2 nd session)	32.	503/1 Arabic (Listening Comprehension and Dictation)	50 minutes
		11.30 am – 1.00 pm	33.	504/2 Kenyan Sign Language	1 hour
		(2 nd session)		(Language Use)	30 minutes
		11.30 am – 12.20 pm (2 nd session)	34.	511/2 Music (Aural)	50 minutes
2.6	THURSDAY 10/03/2022	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	35.	441/1 Home Science	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	36.	441/1 Home Science	2 hours
		(1 st session)		Large print	30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	37.	441/1 Home Science Braille	3 hours
		8.00 am – 9.30 am (1 st session)	38.	442/1 Art and Design	1 hour 30 minutes
		8.00 am – 9.30 am	39.	442/1 Art and Design	1 hour
		(1 st session)		Large print	30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	40.	444/1 Woodwork	2 hours
		(1 st session) 8.00 am – 10.30 am	41.	444/1 Woodwork Large print	30 minutes 2 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	41.	T T WOODWOIK Laige pillt	2 nours 30 minutes
					30 minutes 2 hours
		8.00 am – 10.30 am	42.	445/1 Metalwork	

2021 KCSE EXAMINATION TIMETABLE AND INSTRUCTIONS

S.NO.	DAY & DATE	SESSION	ITEM NO.	PAPER	DURATION
		8.00 am – 10.30 am	43.	445/1 Metalwork Large print	2 hours
		(1 st session)	45.		30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	44.	446/1 Building Construction	2 hours
		(1 st session)			30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	45.	446/1 Building Construction	2 hours
		(1 st session)		Large print	30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	46.	448/1 Electricity	2 hours
		(1 st session)		. ,	30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	47.	448/1 Electricity	2 hours
		(1 st session)		Large print	30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	48.	450/1 Aviation Technology	2 hours
		(1 st session)			30 minutes
		11.00 am - 11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm	49.	447/1 Power Mechanics	2 hours
		(2 nd session)			30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm	50.	447/1 Power Mechanics	2 hours
		(2 nd session)		Large print	30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm	51.	449/1 Drawing and Design	2 hours
		(2 nd session)			30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm	52.	449/1 Drawing and Design	2 hours
		(2 nd session)		Large print	30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm	53.	451/1 Computer Studies	2 hours
		(2 nd session)			30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm	54.	451/1 Computer Studies	2 hours
		(2 nd session)		Large print	30 minutes
.7	FRIDAY	8.00 am – 10.30 am	55.	441/2 Home Science – Clothing	2 hours
	11/03/2022	(1 st session)		Construction (Practical)	30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	56.	441/2 Home Science – Clothing	2 hours 30
		(1 st session)		Construction (Practical) Large print	minutes
		8.00 am – 11.00 am	57.	441/2 Home Science – Clothing	3 hours
		(1 st session)	57.	Construction (Practical) Braille	5 nours
				· · ·	
		8.00 am – 12.00 noon (1 st session)	58.	442/2 Art and Design (Practical)	4 hours
		8.00 am – 12.00 noon	59.	442/2 Art and Design (Practical)	4 hours
		(1 st session)		Large print	
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	60.	447/2 Power Mechanics (Practical)	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	61.	447/2 Power Mechanics (Practical)	2 hours
		(1 st session)	51.	Large print	30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	62.	448/2 Electricity (Practical)	2 hours
		(1 st session)			30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	63.	448/2 Electricity (Practical) Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	64.	449/2 Drawing and Design (Practical)	2 hours
		(1 st session)			30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	65.	450/2 Aviation Technology (Practical)	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	66	451/2 Computer Studies (Practical)	2 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	66.	451/2 Computer studies (Practical)	2 nours 30 minutes
		• • •	<u> </u>	AE1/2 Computer Studies (Prestical)	
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	67.	451/2 Computer Studies (Practical) Large print	2 hours 30 minutes

S.NO.	DAY & DATE	SESSION	ITEM NO.	PAPER	DURATION
2.8	MONDAY 14/03/2022	8.00 am – 10.00 am <i>(1st session)</i>	68.	101/1 English (Functional Skills)	2 hours
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	69.	101/1 English (Functional Skills) Large Print	2 hours
		8.00 am – 10.30 am <i>(1st session)</i>	70.	101/1 English (Functional Skills) Braille	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am <i>(1st session)</i>	71.	101/1 English (Hearing Impaired)	2 hours 30 minutes
		10.30 am - 11.00 am		BREAK	30 minutes
		11.00 am – 1.00 pm (2 nd session)	72.	233/1 Chemistry	2 hours
		11.00 am – 1.00 pm <i>(2nd session)</i>	73.	233/1 Chemistry Large print	2 hours
2.9	TUESDAY 15/03/2022	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	74.	121/1 Mathematics Alt. A	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	75.	121/1 Mathematics Alt. A Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	76.	121/1 Mathematics Alt. A Braille	3 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	77.	122/1 Mathematics Alt. B	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am <i>(1st session)</i>	78.	122/1 Mathematics Alt. B Large Print	2 hours 30 minutes
		11.00 am - 11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	79.	101/2 English (Comprehension, Literary Appreciation & Grammar)	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	80.	101/2 English (Comprehension, Literary Appreciation & Grammar) Large print	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.30 pm (2 nd session)	81.	101/2 English (Comprehension, Literary Appreciation & Grammar) Braille	3 hours
		11.30 am – 2.30 pm <i>(2nd session)</i>	82.	101/2 English (Hearing Impaired)	3 hours
2.10	WEDNESDAY 16/03/2022	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	83.	101/3 English (Creative Composition and Essays based on Set Texts)	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	84.	101/3 English (Creative Composition and Essays based on Set Texts) Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	85.	101/3 English (Creative Composition and Essays based on Set Texts) Braille	3 hours
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	86.	101/3 English (Hearing Impaired)	3 hours
		11.00 am–11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	87.	233/2 Chemistry	2 hours
		11.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	88.	233/2 Chemistry Large print	2 hours
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	89.	237/1 General Science	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	90.	237/1 General Science Large print	2 hours 30 minutes

S.NO.	DAY & DATE	SESSION	ITEM	PAPER	DURATION
			NO.		
2.11	THURSDAY 17/03/2022	8.00 am – 9.45 am (1 st session)	91.	102/1 Kiswahili (Insha)	1 hour 45 minutes
		8.00 am – 9.45 am (1 st session)	92.	102/1 Kiswahili (Insha) Large Print	1hour 45 minutes
		8.00 am – 10.15 am	93.	102/1 Kiswahili (Insha)	2 hours
		(1 st session)		Braille	15 minutes
		10.15 am - 10.45 am		BREAK	30 minutes
		10.45 am – 1.15 pm <i>(2nd session)</i>	94.	102/2 Kiswahili (Lugha)	2 hours 30 minutes
		10.45 am – 1.15 pm (2 nd session)	95.	102/2 Kiswahili (Lugha) Large print	2 hours 30 minutes
		10.45 am – 1.45 pm	96.	102/2 Kiswahili (Lugha)	3 hours
		(2 nd session)		Braille	
2.12	FRIDAY 18/03/2022	8.00 am – 10.15 am (1 st session)	97.	233/3 Chemistry (Practical)	2 hours 15 minutes
		8.00 am–10.15 am	98.	233/3 Chemistry (Practical)	2 hours
	[(1 st session)		Large print	15 minutes
2.13	MONDAY 21/03/2022	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	99.	121/2 Mathematics Alt. A	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	100.	121/2 Mathematics Alt. A	2 hours
		(1 st session)	101	Large Print	30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	101.	121/2 Mathematics Alt. A Braille	3 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	102.	122/2 Mathematics Alt. B	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	103.	122/2 Mathematics Alt. B	2 hours
		(1 st session)		Large Print	30 minutes
		11.00 am - 11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	104.	231/1 Biology	2 hours
		11.30 am – 1.30 pm	105.	231/1 Biology	2 hours
		(2 nd session)		Large print	
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	106.	236/1 Biology (For the Blind) Braille	2 hours 30 minutes
2.14	TUESDAY	8.00 am – 10.30 am	107.	102/3 Kiswahili (Fasihi)	2 hours
	22/03/2022	(1 st session)	2077		30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	108.	102/3 Kiswahili (Fasihi)	2 hours
		<i>(1st session)</i> 8.00 am – 11.00 am	100	Large print 102/3 Kiswahili (Fasihi)	30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	109.	Braille	3 hours
		11.00 am – 11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	110.	313/1 Christian Religious Education	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	111.	313/1 Christian Religious Education	2 hours 30 minutes
		(2 ^{m session)} 11.30 am – 2.30 pm	112.	Large print 313/1 Christian Religious Education	30 minutes 3 hours
		(2 nd session)	112.	Braille	5 110015
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	113.	314/1 Islamic Religious Education	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm	114.	314/1 Islamic Religious Education	2hours
		(2 nd session)	115	Large print	30 minutes
		11.30 am – 2.30 pm (2 nd session)	115.	314/1 Islamic Religious Education Braille	3 hours

S.NO.	DAY & DATE	SESSION	ITEM NO.	PAPER	DURATION
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	116.	315/1 Hindu Religious Education	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	117.	315/1 Hindu Religious Education Large print	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.30 pm (2 nd session)	118.	315/1 Hindu Religious Education Braille	3 hours
2.15	WEDNESDAY 23/03/2022	8.00 am – 10.00 am (1 st session)	119.	231/2 Biology	2 hours
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	120.	231/2 Biology Large print	2 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	121.	236/2 Biology (For the Blind) Braille	2 hours 30 minutes
		10.30 am – 11.00 am		BREAK	30 minutes
		11.00 am – 1.30 pm (2 nd session)	122.	311/1 History and Government	2 hours 30 minutes
		11.00 am – 1.30 pm (2 nd session)	123.	311/1 History and Government Large print	2 hours 30 minutes
		11.00 am – 2.00 pm (2 nd session)	124.	311/1 History and Government Braille	3 hours
2.16	THURSDAY 24/03/2022	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	125.	313/2 Christian Religious Education	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	126.	313/2 Christian Religious Education Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	127.	313/2 Christian Religious Education Braille	3 hours
		8.00 am – 10.30 am <i>(1st session</i>)	128.	314/2 Islamic Religious Education	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	129.	314/2 Islamic Religious Education Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	130.	314/2 Islamic Religious Education Braille	3 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	131.	315/2 Hindu Religious Education	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	132.	315/2 Hindu Religious Education Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	133.	315/2 Hindu Religious Education Braille	3 hours
		11.00 am–11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	134.	311/2 History and Government	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	135.	311/2 History and Government Large print	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.30 pm (2 nd session)	136.	311/2 History and Government Braille	3 hours
2.17	FRIDAY 25/03/2022	8.00 am – 9.45 am (1 st session)	137.	231/3 Biology (Practical)	1 hour 45 minutes
		8.00 am – 9.45 am (1 st session)	138.	231/3 Biology (Practical) Large print	1 hour 45 minutes
		8.00 am – 10.15 am	139.	236/3 Biology (Practical for Blind	2 hours
		(1 st session)		Candidates) Braille	15 minutes
2.18	MONDAY 28/03/2022	8.00 am – 10.00 am (1 st session)	140.	232/1 Physics	2 hours
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	141.	232/1 Physics Large Print	2 hours

S.NO.	DAY & DATE	SESSION	ITEM	PAPER	DURATION
			NO.		
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	142.	237/2 General Science	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	143.	237/2 General Science	2 hours
		(1 st session)		Large print	30 minutes
		10.30 am – 11.00 am		BREAK	30 minutes
		11.00 am – 1.45 pm (2 nd session)	144.	312/1 Geography	2 hours 45 minutes
		11.00 am – 1.45 pm (2 nd session)	145.	312/1 Geography Large print	2 hours 45 minutes
		11.00 am – 2.15 pm (2 nd session)	146.	312/1 Geography Braille	3 hours 15 minutes
2.19	TUESDAY 29/03/2022	8.00 am – 10.00 am (1 st session)	147.	565/1 Business Studies	2 hours
	23/03/2022	8.00 am – 10.00 am (1 st session)	148.	565/1 Business Studies Large print	2 hours
		8.00 am – 10.30 am	149.	565/1 Business Studies	2 hours
		(1 st session)		Braille	30 minutes
		10.30 am – 11.00 am		BREAK	30 minutes
		11.00 am – 1.00 pm <i>(2nd session)</i>	150.	443/1 Agriculture	2 hours
		11.00 am – 1.00 pm (2 nd session)	151.	443/1 Agriculture Large print	2 hours
		11.00 am – 1.30 pm	152.	443/1 Agriculture	2 hours
		(2 nd session)		Braille	30 minutes
2.20	WEDNESDAY 30/03/2022	8.00 am – 10.00 am (1 st session)	153.	232/2 Physics	2 hours
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	154.	232/2 Physics Large print	2hours
		10.00 am - 10.30 am		BREAK	30 minutes
		10.30 am – 1.15 pm (2 nd session)	155.	312/2 Geography	2 hours 45 minutes
		10.30 am – 1.15 pm	156.	312/2 Geography	2 hours
		(2 nd session)	150.	Large print	45 minutes
		10.30 am – 1.45 pm	157.	312/2 Geography	3 hours
		(2 nd session)		Braille	15 minutes
2.21	THURSDAY 31/03/2022	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	158.	565/2 Business Studies	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	159.	565/2 Business Studies	2 hours
		(1 st session)		Large print	30 minutes
		8.00 am – 11.00 am <i>(1st session)</i>	160.	565/2 Business Studies Braille	3 hours
		11.00 am - 11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 1.30 pm	161.	443/2 Agriculture	2 hours
		(2 nd session)			
		11.30 am – 1.30 pm <i>(2nd session)</i>	162.	443/2 Agriculture Large print	2 hours
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	163.	443/2 Agriculture Braille	2 hours 30 minutes
2.22	FRIDAY	8.00 am – 10.30 am	164.	232/3 Physics (Practical)	2 hours
-	01/04/2022	(1 st session)			30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	165.	232/3 Physics (Practical)	2 hours
		(1 st session)		Large print	30 minutes

3.0 INSTRUCTIONS AND GUIDELINES TO TEACHERS AND CANDIDATES

3.1 INSTRUCTIONS TO TEACHERS

Teachers are advised to ensure that the candidates read these instructions and guidelines carefully and adhere to them. The candidates should be made aware of the penalties for examination irregularities or misconduct.

3.2 INSTRUCTIONS TO CANDIDATES

- 3.2.1 Avail yourself for searching outside the examination room and be seated at your desk/table **15 minutes** before the time fixed for the examination in the various papers. The first session will start at **8.00 a.m.** followed by the second session as indicated on the timetable.
- 3.2.2 A candidate who arrives late will be required to give a satisfactory reason to the Supervisor. Only in exceptional circumstances will a paper be given to any candidate who is more than **half an hour** late. Absolute punctuality is essential for all papers.
- 3.2.3 Check the question paper you have been given to confirm that it is the paper you registered for.
- 3.2.4 If an examination paper for which you are not registered is handed to you, or if the questions indicate that a map or other material should also have been provided, inform the Supervisor at once.
- 3.2.5 Attend carefully to any general instructions that may be given on the first page of a paper, e.g. instructions limiting the number of questions that should be answered.
- 3.2.6 Check to ensure that each page of your question paper is printed.
- 3.2.7 Write your name, index number, sign and write the date of the examination on the answer booklet.
- 3.2.8 Write on both sides of the paper, but do not use the margins. Begin the answer to each separate part of a question on a fresh line.
- 3.2.9 Write the number of the question clearly in the left-hand margin at the beginning of each answer. Do not copy the question. Be careful to use the same system of numbering as appears in the question paper. Leave a blank line after the answer to each question.
- 3.2.10 Write your responses in *black or blue* ink. You may use fountain pen or ball point pen. Pencils should only be used for diagrams. Bring mathematical and drawing instruments for subjects for which they will be needed.
- 3.2.11 Read each question carefully. A lot of time may be wasted in writing down information that is not asked for and no marks will be given for it.
- 3.2.12 Do not spend too much time on one or two questions. Leave yourself adequate time to answer other questions.
- 3.2.13 As soon as notice is given to stop, make sure your name, index number, signature and the date of the examination are written on the answer booklet and then hand it over to the supervisor/invigilator.

3.3 CAUTION TO CANDIDATES

- 3.3.1 You are not allowed to leave the examination room before the end of the period allocated to the paper except with special permission from the Supervisor. No candidate so permitted to leave may take a question paper or answer booklet out of the examination room.
- 3.3.2 Do not leave a sheet of paper you have written on or your answers in such a position that another candidate can read them. You should not give or obtain unfair assistance, or attempt to do so, whether by copying or in any other way, and your work should not show proof of such unfair assistance.
- 3.3.3 No communication whatsoever in whatever manner between candidates or with outsiders is allowed during the examination.
- 3.3.4 You are not allowed to have in your possession or in your proximity while in the examination room, any book, notes, papers or any other materials whatsoever except the correct question papers and any materials expressly authorized by the Kenya National Examinations Council.
- 3.3.5 You may only use mathematical tables printed by the Kenya National Examinations Council, and these should not contain any additional notes except the printed information. If you are using a calculator as permitted by the Regulations, it should be the specified nonprogrammable calculator. If in doubt, check with the Supervisor. Calculators may be used in the following subjects Mathematics, Biology, Physics, Chemistry, Agriculture, Woodwork, Metalwork, Building Construction, Power Mechanics, Electricity, Drawing & Design, Aviation Technology, Computer Studies and Business Studies.
- 3.3.6 You must return immediately to the Supervisor any question paper that has smudges, errors or is badly printed.
- 3.3.7 You must not take any used or unused paper out of the examination room. Any rough work must be done on the official answer booklet and, if not to be submitted with the answers, must be left on the desk to be collected by the Supervisor and destroyed.
- 3.3.8 Any misconduct or causing of disturbance in or near the examination room will be treated as an examination irregularity.
- 3.3.9 For practical papers to be taken in shifts, all candidates taking the examination must avail themselves for confinement. Any candidate who does not present him/herself for confinement will have committed an examination irregularity.
- 3.3.10 Cell phones or any other electronic communication device are prohibited in examination centres. Any candidate found in possession of a cell phone or any other electronic communication device will have his or her results cancelled.

3.4 PENALTY FOR EXAMINATION IRREGULARITIES

- 3.4.1 The **KNEC Act No. 29** of **2012** Offences and Penalties stated in **Sections 27 to 40** for cases of examination irregularities will apply. Some of the highlights in these **Sections** state that:
 - 3.4.1.1 A candidate who commits an examination irregularity in any paper will have the results for the **whole subject** cancelled. Such a candidate will not be entitled to a result and will be awarded result "**Y**" overall.
 - 3.4.1.2 If there is evidence of wide-spread irregularities in any examination centre, the examination results for the whole centre will be cancelled.

3.4.1.3 Any person who:

- a) gains access to examination material and knowingly reveals the contents, whether orally or in writing, to an unauthorized party, whether a candidate or not, will be in violation of Section 27 of the Act and the penalty will be imprisonment for a term not exceeding ten years, or a fine not exceeding two million shillings or both;
- b) willfully and maliciously damages examination material will be in violation of Section 30 of the Act and the penalty will be imprisonment for a term not exceeding five years or a fine not exceeding five million shillings or both;
- c) is not registered to take a KNEC examination but, with intent to impersonate, presents or attempts to present himself to take the part of an enrolled candidate will be in violation of Section 31 of the Act, and shall be guilty of an offence and liable to imprisonment for a term not exceeding two years or a fine not exceeding two million shillings or both and shall be prohibited from taking an examination conducted by or on behalf of the Council for a period of three years.
- 3.4.2 Please ensure that you do not commit any examination irregularity to avoid having your results cancelled.

CHIEF EXECUTIVE OFFICER